Mitä suun kuivumisella tarkoitetaan?

Suun kuivuminen (kserostomia) on yleensä tila, jossa sylkirauhaset eivät tuota riittävästi sylkeä, mutta se voi johtua myös muutoksista syljen koostumuksessa.

Syljen ensisijainen tehtävä on tukea ruoansulatusta helpottamalla ruoan pureskelua, maistamista ja nielemistä.

Sylki auttaa suojaamaan suuta infektioilta hajottamalla bakteereja, pitämällä suun kosteana ja puhtaana ja neutraloimalla haitallista happoa.

Suun kuivuminen voi häiritä yöunta. Syljen tuotanto on vähäisintä unen aikana, ja jo pieni syljentuotannon väheneminen voi vaikuttaa yöuneen.

Syitä suun kuivumiseen

Suun kuivuminen on yleinen ongelma, josta kärsii noin 20 % ihmisistä. Se on hieman yleisempää naisilla kuin miehillä.

Suun kuivuminen voi johtaa terveysongelmiin, kuten sieni-infektioihin ja hampaiden reikiintymiseen.

Suun kuivuminen voi johtua joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksista tai se voi olla jonkin sairauden, kuten diabeteksen, Sjögrenin oireyhtymän, Alzheimerin taudin tai aineenvaihduntahäiriöiden oire. Myös sädehoito ja sytostaattihoidot voivat aiheuttaa suun kuivumista.

Jos suusi on kuiva aamuisin, voi tämä johtua siitä, että nukut suu auki.

Tutkimukset

Jos et tiedä syytä suusi kuivumiseen, voit kääntyä hammaslääkärin puoleen asian selvittämiseksi. Jos kärsit myös kuivista silmistä, sillä voi olla yhteys suun kuivumiseen.

Hammaslääkäri voi mitata, erittävätkö sylkirauhasesi liian vähän sylkeä, ja pystyvätkö sylkirauhasesi erittämään enemmän sylkeä pureskellessasi tai maistaessasi ruokaa.

Tutkittaessa syytä suun kuivumiseen voi olla tarpeen ottaa verikoe lääkärin luona, jolloin voidaan selvittää, onko taustalla mahdollisesti jokin sairaus.

Suun kuivumisen seurauksia

Kuivasta suusta kärsivä voi aamulla herätessään tuntea suun olevan epämiellyttävän kuiva. Monien ihmisten uni keskeytyy, kun heidän tarvitsee juoda yön aikana.

Hammasproteesien käyttö voi olla vaikeaa. Jos sylkeä erittyy vähän, limakalvot voivat tuntua aroilta ja puhuminen, pureskelu ja nieleminen voivat tuntua epämukavalta.

Suun kuivuminen voi johtaa lisääntyneeseen hampaiden reikiintymisen, iensairauksien ja suuontelon sieni-infektioiden riskiin. Monet voivat myös kärsiä pahanhajuisesta hengityksestä vähentyneen syljen erityksen seurauksena.